29 augustus 2023

Els Putker,
initiatiefnemer en
directeur van &BAS

“Ik geloof in mensen en in de kracht van samenwerking” 

 

Gave dingen doen met leuke mensen. Dat is wat werk voor Els Putker, initiatiefnemer en directeur van &BAS, moet zijn. Niet alleen voor haarzelf, maar voor iedereen. En precies daarom richtte zij in 2022 &BAS op. Met zoveel energie en enthousiasme dat het label in korte tijd flink groeide. Zowel qua coaches en adviseurs als opdrachtgevers. “Ik geloof met heel mijn wezen in dit werk. Anderen voelen dat, krijgen vertrouwen en haken aan. Zo heb ik al veel bijzondere mensen ontmoet, wat ik misschien wel het mooiste vind aan mijn werk.”  

Lokaal bestuur een duwtje in de rug geven 

Groepsdynamiek begeleiden, in de breedste zin van het woord. Dat kan Els Putker als geen ander. Ze is technisch, bedrijfseconomisch en psychologisch opgeleid, heeft leidinggevende ervaring en is sinds 2007 coach en begeleider van managers. “Mijn belangrijkste drijfveer om te starten met &BAS is dat ik enorm in mensen geloof. Ik vind het belangrijk dat zij hun kwaliteiten en talenten kunnen inzetten in hun werk. Daarnaast vind ik dat het lokaal bestuur best een duwtje in de rug mag krijgen om de kwaliteit van bestuur en besluitvorming te verbeteren en het vertrouwen in de overheid te herstellen. Ik ben ervan overtuigd dat je dat doet door mensen en teams met elkaar in verbinding te brengen.”  

Effectief samenwerken 

De maatschappelijke vraagstukken waar het lokaal bestuur voor staat zijn van een complexiteit die je in het bedrijfsleven niet snel tegenkomt. Het gevolg is soms dat mensen met waardevolle kwaliteiten verdrukt raken. Of dat samenwerkingsrelaties onder druk komen te staan. En juist daar maakt &BAS het verschil. Wij begeleiden bestuurlijk-ambtelijk samenspel en versterken de onderlinge relaties. Want als die stevig zijn, kun je samen makkelijker tegen een stootje. Bovendien: inwoners zien één gemeente, zij zien niet wie of wat daarin politiek, bestuurlijk of ambtelijk is. Het is dus belangrijk dat je je realiseert dat je als collectief de gemeente vormt en samen de verantwoordelijkheid draagt. En dat valt of staat met rolbewust samenwerken en respectvol met elkaar omgaan.”  

Leef je in en ervaar! 

Wat &BAS onderscheidt? “Onze systemische aanpak. Het samenspel echt doorleven met elkaar. Want alleen maar praten, analyseren en rapporten schrijven, daar geloof ik niet in als het gaat om samenwerkingsvraagstukken. Is onze opdrachtgever een gemeente, dan laten we bijvoorbeeld de college- en directieleden beschrijven wat kenmerken van hun collectief zijn, wat goed gaat en waar knelpunten of zorgen zitten. Vaak zien we enorm andere antwoorden. Daarna vragen we alle deelnemers dan om in de schoenen van de ander te gaan staan. Zich in te leven. En te voelen wat zijzelf kunnen doen om de ander te helpen en in positie te brengen, in plaats van te bedenken wat de ander moet doen om hén te helpen. Het resultaat is dat mensen meer begrip voor elkaars positie krijgen en elkaar makkelijker weten te vinden.”  

Het vrijkomen van de juiste energie 

Alle adviseurs van &BAS hebben een achtergrond in het lokaal bestuur of met het begeleiden van groepsdynamische processen. Els: “Het is zo’n leuk team! Stuk voor stuk mensen met een frisse blik die durven te experimenteren en hun aanpak aanpassen aan wat zich aandient. Waar ikzelf goed in ben? Ik ben analytisch scherp en kan anderen goed meenemen in het proces. Op zo’n manier dat ze zich veilig en vertrouwd voelen. Humor is daarbij onmisbaar. En het juiste gevoel. Heb je niet het gevoel van ‘wij gaan iets leuks doen met elkaar’, dan moet je niet met ons in zee gaan. Dat klinkt zakelijk gezien misschien niet slim. Maar ik geloof echt in het vrijkomen van de juiste energie. Gave dingen doen met leuke mensen, daar begint en eindigt het mee!” 

Meer informatie 

&BAS begeleidt bestuurlijk-ambtelijk samenspel binnen gemeenten, provincies en waterschappen. Benieuwd wat wij voor uw organisatie kunnen betekenen? 

Neem vrijblijvend contact met ons op

Bereikbaarheid kantoor Tilburg

Lees meer 29 februari 2024

Wij gaan verhuizen!

Lees meer 27 februari 2024

“Dankzij &BAS zijn we als
college- en bestuursleden nog
dichter bij elkaar gekomen”

Lees meer 20 december 2023

Dorthe helpt anderen
verder te groeien

Lees meer 29 september 2023