11 augustus 2023

“Een team is zó veel meer
dan een optelsom van
individuen”

Zorgen dat collega’s met elkaar in gesprek blijven. Dat aspect vond Diane de Winter het mooiste aan haar voormalige rollen als leidinggevende. “Groepsdynamische processen vind ik super interessant. Ik verdiepte me dan ook volop in Management Drives, de methode om drijfveren van mensen in kaart te brengen.” Sinds 2018 richt Diane zich volledig op het coachen van teams. Als adviseur bij &BAS zet ze haar expertise in om de samenwerking binnen overheden te verbeteren.

Krachten en valkuilen

“Bij &BAS geloven we dat bestuurlijk-ambtelijke samenwerking en de kwaliteit daarvan afhangt van de kwaliteit van menselijke interactie”, vertelt Diane. “Een team is zó veel meer dan een optelsom van individuele medewerkers. Ik vind het fascinerend om de verschillende drijfveren van mensen te zien. Om me te verdiepen in hun krachten en valkuilen en samen te onderzoeken hoe we op basis daarvan de onderlinge samenwerking kunnen verbeteren. De methode Management Drives biedt prachtige handvatten om mensen met elkaar in gesprek te krijgen.”

Waarvoor kom je in beweging?

Oké, Management Drives dus. Maar wat is dat nou precies? Diane: “De methode is geen doel op zich, maar een instrument om te begrijpen wat mensen ten diepste drijft. Ik onderzoek hoe mensen de wereld waarnemen, waar ze energie van krijgen, waarvoor ze in beweging komen, wanneer ze succesvol zijn en hoe ze te werk gaan om dingen voor elkaar te krijgen. Maar ook waar ze zich aan storen bij anderen en wat hen energie kost. Zo ontstaan de drijfverenprofielen.”

Van geel tot paars

Je hebt het vast wel eens gehoord. ‘Deze persoon is echt blauw’. Of ‘Dit team bestaat vooral uit gele mensen.’ Diane: “Mensen zijn natuurlijk geen kleur. Maar de drijfverenprofielen – krachtige voorspellers van gedrag – worden aangeduid met kleuren.” Zo heb je de visionair (geel), peoplemanager (groen), ondernemer (oranje), bestuurder (blauw), autoriteit (rood) en nestor (paars).

Altijd spot on!

Diane: “Weet je wat ik zo leuk vind: Management Drives zijn nu hot topic, maar de methode bestaat al sinds de jaren ’60! De formule blinkt nog steeds uit in eenvoud. En is altijd spot on! Ik heb inmiddels honderden individuele profielen opgesteld en ik kan je zeggen: mensen herkennen zich er altijd in. De profielen geven in neutrale termen iemands krachten en valkuilen aan. En juist die neutrale verwoording maakt het makkelijk om met elkaar in gesprek te gaan. Ik als coach met de medewerker, maar ook collega’s onderling. Er is geen goed of slecht. De profielen geven teamleden inzicht in zichzelf en elkaar. In de teamsessies die ik begeleid hoor je de kwartjes bijna vallen en ontstaat er begrip voor elkaar.”

Gemeenten staan voor grote opgaven

Bij verschillende gemeenten in Nederland heeft Diane al mooie successen geboekt en de interne samenwerking verbeterd. “Gemeenten staan voor grote uitdagingen en opgaven. De uiteenlopende organisatie-, publieke en individuele belangen en de krachtenvelden, bijvoorbeeld tussen het bestuur en de ambtelijke organisatie, kunnen een goede samenwerking in de weg staan. Maar wat de opgaven ook zijn, uiteindelijk is het altijd mensenwerk. Het dus hartstikke zinvol om te weten wat jouzelf en je collega’s drijft. Zo ontstaat meer begrip voor onderlinge verschillen in gedrag. Waardoor je beter met elkaar in contact blijft, kunt samenwerken aan gemeenschappelijke doelen en beter met eventuele conflicten kunt omgaan.”

Ruime ervaring bij overheden

&BAS gelooft in een investering voor de lange termijn. “Gedurende een langere periode – dit kan bijvoorbeeld een gehele collegeperiode zijn – blijven we samen met de deelnemers individueel en in teamsessies reflecteren, diepgang zoeken en de samenwerking aanscherpen. En dat doen we met passie. Dat vind ik zelf zo mooi aan &BAS: hier werken mensen met een passie voor teamontwikkeling en -dynamiek. Bovendien hebben veel van mijn collega’s jarenlang bij decentrale overheden gewerkt, dus zij begrijpen als geen ander hoe openbaar bestuur werkt en welke krachtenvelden er spelen. &BAS wil de wereld een beetje mooier maken. En ik vind het fantastisch om daar mijn bijdrage aan te leveren.”

Meer informatie

&BAS begeleidt bestuurlijk-ambtelijk samenspel binnen gemeenten, provincies en waterschappen. Benieuwd wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen?

Neem contact met ons op

Bereikbaarheid kantoor Tilburg

Lees meer 29 februari 2024

Wij gaan verhuizen!

Lees meer 27 februari 2024

“Dankzij &BAS zijn we als
college- en bestuursleden nog
dichter bij elkaar gekomen”

Lees meer 20 december 2023

Dorthe helpt anderen
verder te groeien

Lees meer 29 september 2023