20 december 2023

“Dankzij &BAS zijn we als
college- en bestuursleden nog
dichter bij elkaar gekomen”

Een nieuwe gemeenteraad, nieuwe burgemeester, nieuwe samenstelling van het college en een nieuwe griffier. Kortom, een frisse start binnen de gemeente Hilversum. Reden voor Pilar Torres Barrera – toen zelf ook nét begonnen als gemeentesecretaris – om een deskundige coach in de arm te nemen. Ze vertelt waarom. En vooral: wat het resultaat van de coaching is.

Een frisse start

Er zijn gemeenten die &BAS inschakelen omdat de interne samenwerking niet lekker loopt. Of omdat het niet lukt om voldoende vooruit te komen met de vele opgaven die er liggen. Maar daarvan was bij de gemeente Hilversum geen sprake. “Nee hoor”, verzekert Pilar, “de reden dat ik een coach in de arm nam, was omdat we na de verkiezingen van 2022 en de vorming van een nieuw college een nieuwe fase ingingen. En die wilden we als team goed aanpakken.”

Effectief samenwerken

Wat voor team willen we zijn? Hoe komen we tot elkaar? Waar liggen de prioriteiten in de vele plannen en ambities van onze gemeente? En hoe werken we effectief samen om de doelstellingen te behalen? Dit soort vraagstukken stonden voor Pilar centraal. “Ik zag al snel dat de ervaring en aanpak van &BAS hier goed bij aansloten.”

Inhoud en reflectie

In de zomer van 2022 was de eerste heidag onder begeleiding van de &BAS-adviseur een feit. “Of eigenlijk twee”, vertelt Pilar. “We plakten twee dagen aan elkaar. Zo hadden we als college en bestuur voldoende tijd om onze agendapunten op inhoud en argumenten met elkaar te bespreken. Maar ook om onder begeleiding van de adviseur in te springen op zaken die niet direct over de inhoud gaan. Wat is ons buikgevoel? Spelen er misschien emoties? Bespreken we wat er echt besproken moet worden? Daarop reflecteerden we ook.”

Gelijk speelveld voor iedereen

“Op deze manier zijn er nu drie sessies met het gehele college en bestuur geweest. En hebben we onder meer de bestuurlijke voorbereiding op de financiële cyclus en de voorjaarsnota rondgemaakt. Binnenkort is de vierde sessie. Dan kijken we vooruit: welke ambities hebben we, waar willen we voor gaan en welke politieke en bestuurlijke dilemma’s kunnen we daarbij verwachten. De tijd nemen voor dit soort sessies loont echt. De rol van de coach van &BAS daarbij is die van onafhankelijk voorzitter, wat ons als deelnemers een gelijk speelveld biedt. We voelen ons allemaal vrij om onze mening te geven.”

Stilstaan bij successen

De begeleiding door &BAS hebben de college- en bestuursleden ook iets over henzelf geleerd. Pilar: “De dynamiek in onze groep is van begin af aan goed geweest. Dus daarvoor hadden we geen coaching nodig. Er is harmonie en we kijken ambitieus vooruit. Maar precies daarin zit onze blinde vlek. We zijn goed in vooruitkijken, aan ambities werken en ‘weer door’. De coach dwingt ons om ook te reflecteren. Wat hebben we waargemaakt van alle plannen? Wat zijn de resultaten en hoe vieren we de successen? Daar staan we nu veel meer bij stil. Wat natuurlijk hartstikke belangrijk is om weer vooruit te kunnen kijken.”

Elkaar beter leren kennen

“Wat ook erg mooi is”, voegt Pilar toe, “we zijn als collega’s én als personen ook dichter bij elkaar gekomen. Want op de heidagen hebben we ook informeel tijd voor elkaar. Ook deels gearrangeerd door de adviseur overigens. Zij deelt ons voor de pauzewandelingen in groepjes in, zodat je juist eens met iemand anders loopt. Zo leren we elkaar ook als persoon beter kennen. Dat is niet alleen leuk, het zorgt ook dat we waardevrij naar elkaar kijken en met elkaar praten. We krijgen meer begrip voor elkaar. Waardoor we elkaar ook in inhoudelijke meetings beter kunnen vinden.”

Meer informatie

&BAS begeleidt het bestuurlijk-ambtelijk samenspel binnen gemeenten, provincies en waterschappen. Benieuwd wat wij voor uw organisatie kunnen betekenen?

Neem contact met ons op

Bereikbaarheid kantoor Tilburg

Lees meer 29 februari 2024

Wij gaan verhuizen!

Lees meer 27 februari 2024

“Dankzij &BAS zijn we als
college- en bestuursleden nog
dichter bij elkaar gekomen”

Lees meer 20 december 2023

Dorthe helpt anderen
verder te groeien

Lees meer 29 september 2023