26 juni 2023

“Ik zie echt de meerwaarde
van een externe blik op
organisatievraagstukken”

Van trainee tot beleids- en organisatieadviseur: zo’n veertien jaar werkte Erik Biemans in vaste dienst voor gemeentes. Met deze bak aan ervaring begon hij in 2022 aan een nieuw avontuur: als extern adviseur en trainer aan de slag. Maar weg uit gemeenteland is Erik niet. Namens &BAS helpt hij overheidsorganisaties om tot een effectief bestuurlijk-ambtelijk samenspel te komen. “Ons werk is áltijd op maat. Dat vind ik zo sterk aan de &BAS-aanpak. We zetten de vraag van de organisatie centraal, kijken wat er al is en bouwen daarop verder.” 

Effectieve samenwerking

Een effectief bestuurlijk-ambtelijk samenspel is volgens Erik essentieel voor iedere overheidsorganisatie. “Alle bestuurders en medewerkers van een gemeente, provincie of waterschap zijn er voor de inwoners. Pas bij een goede samenwerking tussen de ambtelijke en bestuurlijke kant kom je als organisatie tot optimale resultaten voor die inwoners. Beide werelden hebben elkaar nodig om dit te bereiken. Toch gebeurt het dat het gemeenschappelijke doel uit het oog verloren wordt. Door hoge werkdruk bijvoorbeeld. Of als het onduidelijk is wie waarvoor verantwoordelijk is. Op dit soort momenten is het extra belangrijk dat er een goed samenspel is tussen de ambtelijke wereld aan de bestuurlijke. En om oog te hebben voor elkaars doelen. Het geeft me energie om overheidsorganisaties hierbij te helpen.” 

Wat leeft er in een organisatie?

Motivatie, verantwoordelijkheid en zingeving: het zijn thema’s die bijna altijd terugkeren bij de opdrachten die Erik van &BAS uitvoert. “Waarom doen mensen wat ze doen? Waar zijn mensen verantwoordelijk voor én waar voelen ze zich verantwoordelijk voor? Hoe is de relatie tussen collega’s onderling? Hoe ga je om met een collega die een compleet andere visie heeft? Allemaal voorbeelden van zaken die ik bespreekbaar maak. Hoe ik dat doe, verschilt per opdracht. Dat is typisch &BAS: we voeren geen ‘trucje’ uit, maar kijken naar wat er leeft binnen een organisatie en hoe we daarop kunnen inspelen. Overigens gaat het niet alleen om zaken verbeteren. We zijn er bijvoorbeeld ook voor organisaties die een nieuwe fase ingaan, zoals een nieuwe bestuursperiode.” 

Aan afwisseling geen gebrek

Erik, sinds september 2022 actief voor &BAS, begeleidde al diverse gemeentes. “Uit een medewerkersonderzoek voor de gemeente Altena bleek werkdruk een belangrijk thema te zijn. Via workshops gaf ik medewerkers handvatten en hoe zij dat met de wethouders kunnen bespreken.” Bij een opdracht voor een gemeente in Noord-Brabant lag de focus op motivatie. “Daar hielp ik een uitvoerend team om een actieve houding aan te nemen richting de organisatie en het bestuur, bijvoorbeeld door medewerkers te leren zich uit te spreken. Met dat team houd ik nog intervisiebijeenkomsten; het is mooi om te zien wat voor enorme groei de mensen hebben doorgemaakt.” 

Werkplezier

Erik koos er bewust voor om als adviseur aan de slag te gaan. “Hierdoor heb ik zelf meer flexibiliteit om opdrachten te kiezen die mij energie geven. Daarbij krijg ik iedere keer een mooi inkijkje in een organisatie. En doe ik ervaringen op die ik weer meeneem naar andere opdrachten. Bovendien zie ik echt de meerwaarde van de externe blik die we bij &BAS op samenwerkingsdynamieken werpen; we zorgen voor een fris perspectief. Ook is de urgentie om zaken te veranderen vaak hoog en daardoor de motivatie van medewerkers ook. Dat werkt fijn, omdat ik dan echt het verschil voor medewerkers kan en mag maken. Ik vind het heel belangrijk dat mensen met plezier naar hun werk gaan, omdat dit zo’n essentieel onderdeel is van hun leven. Het geeft mij veel werkplezier om daaraan bij te dragen met inzichten over het werk en de elementen die daarmee samenhangen, zoals motivatie en verantwoordelijkheid.” 

Meer informatie

&BAS begeleidt bestuurlijk-ambtelijk samenspel binnen gemeenten, provincies en waterschappen. Benieuwd wat wij voor uw organisatie kunnen betekenen?

Neem contact met ons op

Bereikbaarheid kantoor Tilburg

Lees meer 29 februari 2024

Wij gaan verhuizen!

Lees meer 27 februari 2024

“Dankzij &BAS zijn we als
college- en bestuursleden nog
dichter bij elkaar gekomen”

Lees meer 20 december 2023

Dorthe helpt anderen
verder te groeien

Lees meer 29 september 2023